Pestera Muierilor, cea mai vizitata pestera din Romania – la 2 km distanta de pensiune
 

De-a lungul veacurilor, oamenii au cautat locuri strategice, racoroase si spatioase pentru a se refugia, iar pestera a reprezentat primul asezamant uman stabil. Astfel, omul traia fara frica, in armonie cu natura. Asadar, modelata de raul Galbenu milenii intregi, Pestera Muierilor a oferit un adapost important in trecut.

Astazi, Pestera Muierilor, cu o lungime de circa 7000m pe patru niveluri, adaposteste o colonie de lilieci din ordinul Microchiroptera, genul Rhynophus.

Program vara (1 mai – 1 octombrie):9:00 – 20:00 (ultima intrare ora 19.00);
Program iarna (1 octombrie – 1 mai): 9:00-17:00
Se intra la fiecare ora fixa.Prețul unui bilet este de 10 lei de persoana, 5 lei elevi si pensionari in timp ce taxa de fotografiere este de 10 lei iar cea de filmare de 20 lei.


 

Pestera Polovragi – 7 km de pensiune

La doar 20 m inaltime de raul Oltetul, in cea mai stramta trecatoare din Europa (circa 70 cm latime,in anumite zone), Pestera Polovragi naste senzatii unice.

Intr-o ambianta de vis, in mijlocul naturii ne priveste ochiul negru al unei pesteri in care a trait odinioara insusi Zamolxis, Zeul-Om al dacilor.

Lungimea Pesterii Polovragi, nedeterminata nici pana azi, adanceste misterul , sustinand ideea conform careia Pestera Polovragi s-ar intinde pana in Transilvania.

Asadar, cu un val de mister greu de patruns, Pestera Polovragi ramane un loc ce trebuie vizitat, iar tainele nebanuite ce asteapta sa fie descoperite contribuie la o noua legenda, cea a Olteniei de sub munte.


 

Cheile Oltetului – acolo unde numai curajosii se avanta – 7 km de pensiune

Atunci când intri pe Cheile Olteţului, civilizaţia rămâne undeva în urmă, la porţile nevăzute care separă cele două lumi.

Temperatura scade brusc  si  atunci devine clar: ceva palpitant se va  intampla.Fie ca o piatra va cadea de pe versantii abrupti, fie ca un urs te va privi ager de pe creasta muntelui,un lucru e cert: Vei trai o experienta unica!

 


 
 

Manastirea Polovragi – poarta spre rugaciune si cultura – 7 km distanta

 

Strajuind capatul drumului principal ca o bariera de piatra,Manastirea Polovragi este construita si pictata in stil bizantin,iar dovezi noi arata ca primele sapaturi au inceput in anul 1505.

Manastirea are si o colectie muzeala, ce adaposteste o bogata colectie de  icoane pe lemn si sticla, ce provin din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, precum si depozitul de carte veche ce cuprinde peste 3000 de volume in limbile romana, slavona si greaca.


 

Transalpina – Un drum de poveste – la 14 km distanta de pensiune – 14 km de pensiune

 

Denumita altfel si “Drumul Regelui”, Transalpina este puntea de legatura dintre Oltenia si Transilvania si reprezinta drumul cel mai inalt din Romania.

Soseaua, cu peisaje ce taie respiratia oricui, are o istorie incarcata, fiind construita de pe vremea razboaielor daco-romane.

Multe secole ea ramane doar o mandrie locala. Totusi, in perioada interbelica, Transalpina este reconstruita pas cu pas, iar anul 2009 avea sa insemne un nou inceput. Acum, drumul este cunoscut la nivel national, iar  vestea redeschiderii sale ne-a incantat pe toti.

 

Manastirea Hurezi, emblema arhitecturii romanesti – la 24 km distanta de pensiune

 

O adevarata capodopera a stilului brancovenesc, Manastirea Hurezi este considerata cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca.

A fost inaltata in anul 1693 de catre Constantin Brancoveanu si din anul 1995 este inclusa pe lista patrimoniului UNESCO.

Potrivit legendei locale, mesterii tocmiti de Constantin Brancoveanu, anume sa construiasca o mareata lavra, din cauza turcilor, erau nevoiti sa lucreze mai mult noaptea, cand se auzeau numai huhurezii.

Astfel, numele manastirii vine dintr-un context istoric complicat, in care credinta oamenilor era pusa la mare incercare.

 
 

Arta olaritului capata noi intelesuri la Horezu – 25 km distanta

Monument UNESCO, ceramica traditionala de Horezu s-a bucurat de  un adevarat cult în civilizația rurala.

Recipientele speciale însoțesc cele mai importante momente ale vieții omului, de la primul scăldat al noului născut în apa încălzită în vas curat, pana la inmormântare, când se sparge o oală, odată cu sfârșitul unui destin, odată cu necazul abătut asupra acelei case.

Un întreg mod de viață, un complex de credințe și mentalități pot fi surprinse prin simpla vizita in Horezu, unde traditia antica are un loc privilegiat.

 

 

Ranca – locul unde civilizatia intalneste natura – 28 km de pensiune 

 

Pe langa partiile de schi, peisajele de poveste fac din zona montana Ranca un loc numai bun de vizitat.

In inima muntilor Parang, inconjurata de versanti si paduri de conifere, Ranca este o destinatie in orice sezon, atat iarna pentru iubitorii sportului alb, cat si in orice perioada a anului pentru cei care vor sa se retraga in mijlocul naturii si sa se bucure de linişte.

O liniste cu adevarat divina ce contribuie la farmecul salbatic al zonei, greu de gasit in ziua de azi.

 

Ansamblul sculptural de la Targu Jiu sau Perla coroanei brancusiene – la 45 km distanta de pensiune

 

Niciun alt sculptor inaintea lui Brancusi nu a avut talentul, imaginatia si curajul acestuia. Trebuie respectata unicitatea unui om de o asemenea forta creatoare, care a rasturnat sculptura mondiala dupa atatea mii de ani. El vizeaza esenta lucrurilor ,nu aspecte exterioare. De asta, Brancusi este creatorul sau parintele sculpturii modern.

Constantin Brancusi este cel mai cunoscut artist roman din lume.

Putem spune ca este omul care a semnat certificatul de nastere al sculpturii moderne.

Gasim lucrarile sculptorului roman in zeci de tari, pe patru continente, in muzeele din Paris, Londra, New York, Washigton, Bilbao, Stockholm sau Canberra, unde sunt la fel de apreciate ca Monalisa lui Da Vinci sau Guernica lui Picasso.

“Masa Tacerii”, “Aleea Scaunelor”, “Poarta Sarutului” si “Coloana Infinitului” sunt apogeul carierei lui Brancusi, cel mai bine vandut sculptor modern al tuturor timpurilor.

Cele patru componente sculpturale sunt dispuse pe aceeași axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 m, reflectand creativitatea nemarginita a sculptorului.

 
 

Hobita – locul unde a inceput totul – 55 de km de pensiune

 

“Casa muzeu Constantin Brancusi” de la Hobita este singurul obiectiv turistic amenjat de statul roman in satul unde s-a nascut sculptorul.

Asadar,vizitand casa acestuia, nu vei vedea doar o simpla imagine rurala, ci vei simti copliaria acestuia, retraind clipele de dinaintea maturizarii marelui sculptor, clipe de nepretuit.

 

Tismana – o manastire cat toata averea Romaniei  – 58 de km distanta

 

De departe, dă impresia unei fortărețe așezate pe un vârf de stâncă, la poalele muntelui Stârmina. Înainte de a ajunge la Tismana treci printr-o porțiune muntoasă, plină de brazi, ca o pregătire a sufletului pentru întâlnirea cu mânăstirea.

Tismana este azi cea mai veche manastire din Valahia.

In prezent, „averea” manastirii sunt relicvele sfinte: degetul aratator al Sfantului Nicodim si crucea de plumb pe care o purta la gat. In muzeul Tismanei se găsesc cateva picturi murale manastiresti si icoane pictate pe lemn.

Totusi, putina lume stie ca, in al doilea Război Mondial aceasta a găzduit toată averea statului: Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei.